Mis on ja kuidas töötavad QR-koodid?

...

QR-kood on lahtikirjutatult quick-response code ehk kiirelt kasutatav kood. Need mustvalgete ruudukestega kastid on sageli kasutusel plakatitel või flaieritel ja eesmärgiks on see, et nutitelefoniga saab koodi kiirelt lugeda. Tavaliselt viib QR-koodi lugemine mingile veebilehele ja säästab selle aadressi sisse trükkimisest, mis võib telefoni või tahvelarvuti puhul olla tülikas.

QR kood on kasutatav nii telefonis kui tahvlis

Foto: Markus Winkler/Unsplash.com

Ent sageli tundub, et QR-koode kasutatakse ainult veebiaadressi visuaalsemaks kirjeldamiseks. Tegelikult patenteeris Toyota kontserni kuuluv firma Denso Wave need koodid 1994. aastal hoopis selleks, et jälgida autoosade liikumist konveieril ning saada kiirelt infot autos kasutatud komponentide kohta.

Aga kas seda saab kasutada ka muudel otstarvetel? Absoluutselt! QR-kood on nagu ribakood tootel, ent mahutab kuni 350 korda rohkem infot. Telefoniga on võimalik seda informatsiooni lugeda vaid mõne sekundiga ja seepärast saab QR-koodi abiga kiire ülevaate näiteks oma üüripinna hetkeseisust.

Kuidas? Väga lihtsalt! Esmalt seostatakse QR-koodid üüriäpp Safely vahendusel erinevate esemete ja varadega. Seejärel saab neid koode kasutada näiteks selleks, et:

  • kontrollida nõudepesumasina hooldusvälpa;
  • veenduda selles, et tulekustuti ülevaatus on tehtud;
  • jälgida seda, kui sageli on olnud vaja vahetada lambipirni;
  • pääseda ligi kodeeritud seadme kasutusjuhenditele;
  • lugeda üüripinna kodukorda ja näha vajalikke kontakte;
  • vaadata läbi hooldustööde ajalugu ehk seda, kes on mida millal teinud – see annab hooldusele konteksti ja aitab panna inimesi tehtud/tegemate tööde eest vastutama.

QR kood ja kodutehnika sobivad ideaalselt kokku

Foto: Hej.ie

Nutikal kasutusel on QR-koodid justkui meeldetuletused ja järelvalvajad ühes isikus. Safely vahendusel saab siduda eseme töökäsuga, mis tähendab seda, et kui boiler vajab puhastamist, saadab Safely vastava töökäsu torulukksepale.

Kinnisvara hooldamine muutub oluliselt lihtsamaks, kiiremaks ja usaldusväärsemaks. Kogu seadme hooldusajalugu, tähtaegade kontroll ja hooldajaga ühenduse võtmine üheainsa skänniga – seda kõik vaid kleepsu abil!


Kasutatud allikad:

Beaconstac. What is QR Code? Learn all the QR Code Basics


FastPrint. QR Codes: What Are They And How Do They Work?


Gocodes. Building a Case for Tracking Real Estate Maintenance Using a Smartphone and QR Codes


Yanko Design. Demystifying QR Codes: What Are They And How Do They Work