Kuidas üürida korterit välja

...

Mida teha siis, kui sul on jäänud vabaks üksik korter ja sul pole tahtmist käia seda aeg-ajalt koristamas ning tühja ruumi eest kommunaale maksta? Võib-olla oled isegi mõelnud selle peale, et korter tuleks välja üürida, kuid selleks on vähe aega ja veel vähem tahtmist. Peas käivad mõtted üürikuulutuse sõnastamisest ja üürnike vahel valimisest. Tunned juba ette väsimust sellest, kuidas käid järjekordsele inimesele pinda ette näitamas ja üht ja sama juttu korrutamas. Muidugi, võiks ju palgata maakleri, aga see tähendab maakleritasu.

Kas tõesti on valik selle vahel, et seletad kümnendat korda „Siin on pliit, siin on pesumasin“ ja selle vahel, et maksad kellelegi raha, et ta ise seda juttu ajaks?

Mitte tingimata. Ehkki mõnel juhul on mõttekas palgata maakler, on olemas ka selline võimalus nagu üüriäpp Safely.

Jane on ettevõtlik naine, kes otsib ise lahendusi

Foto: Karolina Grabowska / Pexels.com

Konkreetne näide ühe korteri üürimisest

Selgitame seda läbi konkreetse näite. Jane on neljakümnendates eluaastates, tarmukas ja ettevõtlik naine. Varasemalt elas ta abikaasaga juba uue vabariigi alguaegadel erastatud korteris ega teadnud üürimisest midagi. Siis aga suhe halvenes, Jane lahutas ja selle tulemusena jäi korter temale. Kui ta kohtus Tarmoga, puhkes neil suur armastus. Tarmol oli samuti varem abielu, ent ka tema lahutas. Selle järel jagati vara nii, et eksnaine sai endale suvila ja auto, korter jäi Tarmole. Värsked armunud panevad leivad ühte kappi ja nüüd jääb üks korter üle. Lapsed elavad juba ammu oma elu, niisiis oleks tühi pind vaja välja üürida. Jane võtab asja käsile, sest ta ei soovi vahendustasu maksta.

Aga kust alustada?

Jane pole oma elu jooksul kunagi midagi ise üürinud ega üürile andnud. Ta on ainult kuulnud sõpradelt õudusjutte sellest, kuidas mõned heasoovlikud inimesed on sattunud puuküürnike või koledate noorte otsa. Üürivad näiteks oma endise kodu välja ja avastavad aasta pärast, et ahi on lõhki köetud, seinad ära lagastatud ja magamistoas on kirbe suitsuhais. Veel hullem, üürnik keeldub kahju hüvitamast ja pärast lepingu lõpetamist ei lahku pinnalt.

Üürileandja õudusunenägu: pealtnäha viisakas üürnik osutub hirmsaks külaliseks

Foto: Wendelin Jacober / Pexels.com

Kõige ilusam oleks üürida korterid välja hästi ruttu ja võimalikult toredatele inimestele. Ja kui sellega ei peaks edaspidi enam üldse tegelema, oleks Jane üliõnnelik. Ta tahaks oma eluga edasi minna ja mitte muretseda tühja korteri pärast.


Konto üüriäpis Safely

Jane teeb endale Safely konto. Selleks pole vaja muud kui meiliaadressi ja salasõna. Jane ees avaneb töölaud, kuhu ta lisab uue kinnisvara:

Lisa uus kinnisvara Safely töölaual

Nüüd on tal võimalik:

  • leida korterile üürnikke,
  • seada iseendale üüripinnaga seotud meeldetuletusi,
  • märgistada korteris asuvad esemed või kodumasinad QR-koodidega,
  • lisada oma varahaldusvaatesse üürileping või mõni muu dokument.


Korteri andmete sisestamine töölauale

Jane vaatab üle oma üüripinna andmed, märkides hoolikalt ära, et suitsetajad ei ole lubatud. Lisaks otsustab Jane, et ta ei taha korterisse lemmikloomi. See võib küll vähendada üürihuviliste arvu, kuid ta teab, millist kurja võivad teha kassiküüned või koer, kes ei jõua põit pidada.

Kinnisvara andmed ja inventar, parkimisinfo ja muu


Pilkupüüdev üürikuulutus sotsiaalmeedias

Andmed on sisestatud: on aeg otsida üürnikke. Selle tarbeks koostab Jane toreda üürikuulutuse, mis oleks ühtaegu pilkupüüdev ja informatiivne. Kui kuulutuse tekst on välja mõeldud, valib ta „Kinnisvara andmete“ juures nupu „Muuda“.

Üürikuulutuse koostamine kinnisvara vaate all

Nüüd, kus kuulutus on olemas, saab seda jagada ja üürnikke leida. Kui Jane valib oma kinnisvara vaate alt valiku „Leia üürnik“, näeb ta oma kuulutuse linki ja võib seda täies ilus imetleda:

Maitsekas ja ilus üürikuulutus kogu vajaliku infoga

Polegi muud, kui kuulutust jagada! Seda on hea teha läbi sotsiaalmeedia. Ja iga kord, kui keegi avaldab huvi, ilmub Jane töölauale uus kirje huvilise nime, telefoni ja meiliaadressiga. Selle peale saab Jane teostada potentsiaalse üürniku taustakontrolli, kasutades Safely sobivustesti.


Safely sobivustest ja taustakontroll

Sobivustest on mõeldud ühtaegu selleks, et kontrollida võimaliku üürniku puhul ohumärke ja punaseid tulukesi, ent samaaegselt viib see kokku ka sobiva üürileandja ja üürniku. Ja kui üürihuviline keeldub sobivustesti läbimast, on see samuti omamoodi vastus Jane küsimusele, kas ta soovib inimest oma üürnikuks.

Safely sobivustest, mis vaatab üle võimaliku üürniku


Automaatne üürileping ja üleandmise-vastuvõtmise akt

Harri näib olevat mõistlik inimene. Kui osapooled jõuavad kokkuleppele, on aeg sõlmida üürileping – kindlasti kirjalikult. Võib-olla on suulisel lepingul teatud kontekstis eeliseid, aga usaldusväärse ja mõlema osapoole huve kaitsva üürisuhte tagamiseks pole kirjalikul üürilepingul konkurente. Ehkki Jane võib suure tahtmise korral üürilepingu teksti ka ise välja mõelda, on Safely pakutav automaatse üürilepingu teenus kindlasti kiirem, mugavam ja põhjalikum võimalus. Ta valib töölauast vastava käsu – „Loo üürileping“ – ja järgib automatiseeritud protsessi samme. Kui ta hätta satub, saab lugeda töölaual asuvat põhjalikku juhendit. Mõned minutid ja juriidiliselt korrektne ning vettpidav üürileping on valmis.

Jane loodud üürileping sisaldab kindlustust, mis kaitseb üürniku tekitatud kahjude eest, hüvitab kuni 6 kuuks üüritulu puudumise ja tagab üürniku sissetuleku kaotusel 2 kuuks üürimaksed.

Üürileping on olemas ja kindlustusmakse tasutud ning Jane saab kohe vormistada ka üleandmise-vastuvõtmise akti. See on samuti automaatne protsess ja soovi korral võib korteris asuvate esemete loetelu koostada lausa üüripinnal seistes, lisades vara akti samal ajal, kui Jane Harrile korterit näitab ja asju kirjeldab. Jane pildistab mõned esemed üles ja paneb need Harri silme all üleandmise-vastuvõtmise akti sisse, seejärel kinnitab ta lepingu ja akti viimase versiooni ning laeb need alla.


Edaspidi haldab kinnisvara Safely

Tehtud! Üürileping on sõlmitud, korter üle antud ja mõlemad osapooled on õnnelikud.

Safely meeskond saatis Janele ka QR-kleebise, mille soovitas paigutada esikusse, kuhugi nähtavasse kohta. Kui kleeps on paigas, saab üürnik seda oma mobiiltelefoni kaamerale näidata ja niimoodi avada Safely dokumendiarhiivi. Seal on näiteks:

  • kodukorra dokument, mis sõnastab ära üüripinna kasutuspoliitika,
  • kodumasinate kasutusjuhendid,
  • kindlustatud korterite puhul ka 24/7 koduabi teenus.

Kui Harril tuleb meeldetuletus näitude saatmise kohta, võib ta saata need arvud mugavalt läbi Safely süsteemi Jane töölauale, kus need automaatselt kokku arvutatakse. Safely saadab Harrile arve, kommunaalettevõtetele aga teenete eest võlgnetavad summad. Ja kui Harril või Janel tekib üüriprotsessi käigus mure – kas või kell 4 öösel – võib ta kasutada Safely 24/7 dispetšerteenust.

Automaatne, kiire, mugav ja kindel: selline peaks olema üks ideaalne üüriprotsess. Safely abiga on unistusest saanud reaalsus!


Kasutatud materjale:

Korteri üürikuulutuse pilt – Emre Can / Pexels.com

Päisefoto – Ketut Subiyanto / Pexels.com